Als ik het me goed herinner komt het volgende artikel uit het aanzien van 1984 ( een jaarboekoverzicht)
Laatste concert Doe Maar
DEN BOSCH, 14 april – Een zwarte dag voor talloze groen-roze fans: Doe Maar heeft in de Maaspoort in Den Bosch voor 8500 bezoekers zijn afscheidsconcert gegeven. Met meer dan 600 flauwvallende tieners is het doek gevallen voor de Holandse Beatles, de populairste groep die Nederland ooit heeft gekend.
In totaal verkocht Doe Maar 750.000 elpees, meer dan een half miljoen singles en ontving in het afgelopen jaar enkele honderden fanbrieven per dag. Sport- en veemarkthallen verkochten moeiteloos uit, terwijl een heel circus van merchandising-artikelen (haarbanden, poster, ballpoints), de zegetocht begeleidde. Voor de band onder leiding van Henny Vrienten en Ernst Jansz is de druk te groot geworden: een reden om er na zes jaar en vijf elpees een punt achter te zetten. De combinatie van vrolijke ska en reggae met Nederlandse teksten heeft menige evergreen opgeleverd: `Totdat de bom valt`, `Nederwiet`, `Is dit alles`, `Doris Day` en `Pa`.
De bliksemcarrière en nationale roem van Doe Maar vallen samen met de opkomst en emancipatie van de Nederlandstalige popmuziek, een ware hausse: Drukwerk (‘Je loog tegen mij`), Het Goede Doel (`België`), Toontje Lager (`Net als in de film`), VOF de Kunst (`Suzanne`), Normaal (`De boer is troef`).
Dit loslaten van het engels als popesperanto in ruil voor de moedertaal bracht in België Raymond van het Groenewoud, De 2 Belgen en De Kreuners voort; in Duitsland ontstond een Neue Deutsche Welle, variërend van Nina Hagen en Nena tot Einstürzende Neubauten en Kowalski.
|